Dit is het volk dat Ik Mij gevormd heb,
het zal mijn lof verkondigen (Jesaja 43:21) (dagwoord voor 1e paasdag 2015)

In Suriname gaat men met Pasen de straat op om de paasboodschap aan alle mensen in de stad te verkondigen – zo heb ik mij laten vertellen. In de Europees-Continentale Provincie gaan wij in veel gemeenten in de vroege ochtend van de 1e paasdag eveneens de straat op – namelijk naar de Godsakker (of begraafplaats) om de boodschap van de opstanding van Jezus ten overstaan van de graven te verkondigen en ons geloof te belijden, in het gedenken van de overledenen van het afgelopen jaar.

Wij verkondigen de roem van God, die de dood overwonnen heeft en het leven heeft doen overwinnen. Geen dood meer? Geen lijden? Zijn de tranen al afgewist en is de dood al voorgoed overwonnen?

Op het moment, dat ik deze woorden opschrijf, heerst in Duitsland en West-Europa verdriet over ongeveer 150 slachtoffers van de vliegramp in de Franse Alpen, waaronder 16 leerlingen en twee leraressen van een middelbare school. Maar groter nog is het verdriet, denk ik, in de gebieden waar de IS en Boko Haram duizenden vermoorden, verkrachten en/of tot slaaf maken en in de Oekraïne, waar Rusland en het westen feitelijk oorlog met elkaar voeren - op kosten van de bevolking in dit land. Moet onze verkondiging van de roem van de God die leven schenkt niet tegelijkertijd een protestbeweging zijn tegen de macht van de dood?

Op twee plaatsen in Nederland zal de paasliturgie plaatsvinden bij een monument voor slachtoffers van rampen die door mensen werden veroorzaakt: in Amsterdam-Zuidoost gaat de gemeente naar het monument voor de slachtoffers van de vliegramp van 1992 en in Zoetermeer viert men de opstanding van de Heer (op 2e paas-dag) bij het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn ook veel plaatsen in Nederland waar de verkondiging van de roem van God, die het leven heeft doen overwinnen, verbonden kan worden met een krachtig protest tegen de macht van de dood en zijn bondgenoten: het voorlopige monument voor de slachtoffers van de vliegramp in de Oekraïne op Schiphol, het monument voor de slachtoffers van de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en uiteraard het monument ter herinnering aan de tot slaaf gemaakten in het Oosterpark in Amsterdam. Het hoort volgens mij samen: de roem verkondigen van de God, die het leven doet overwinnen en zelf instaan voor het leven en tegen de macht van dood, geweld en haat.

Ik wens u allen een gezegend paasfeest.
Want de Heer is opgestaan en wij mogen opstaan voor het leven.

 

Lettland  Ostergru   der Christian David Schule 2015 klein © Christian-David-School, Kalna Skola, Lettland